Pe toate canalele media am fost și suntem asaltați zilnic de știri despre o mulțime de nenorociri de prin țară: decese suspecte în spitale sau în fața spitalelor, accidente mortale produse de șoferi drogați sau beți, explozii la stații GPL care funcționează fără autorizație, crime înfiorătoare comise în scop de jaf, unele chiar în locuințele victimelor etc.
La prima vedere le-am putea pune în sarcina unor erori umane, vicii sau doar întâmplări nefericite, însă lucrurile stau altfel. Succesiunea de elemente ce cauzează producerea unor asemenea tragedii se bazează pe condițiile favorizatoare de care clasa politică din România nu este străină. La fel ca tragediile din Turcia, când la cutremur s-au prăbușit mii de clădiri pentru că nu s-au respectat standardele în construcții și s-a făcut economie la fier și beton, tot așa se procedează și în România atunci când prioritățile politicienilor sunt îndreptate doar spre furtul banului public și nicidecum spre siguranța cetățeanului. Lipsesc investițiile, lipsesc preocupările pentru buna funcționare a societății, instituțiile statului au în frunte oameni preocupați doar de binele membrilor de partid, fără a se sinchisi de ceilalți. Legile sunt strâmbe, legile nu se aplică tuturor fără părtinire, legile nu se respectă!
Aranjamentele dintre partidele ce s-au perindat până acum la guvernarea României sunt de notorietate. Orice român știe că diverșii aleși locali, județeni sau cei de la nivelul Parlamentului ori Guvernului sunt „experți” în încheierea unor înțelegeri imorale și ilegale cu așa-zișii lor adversari politici, cu scopul clar de a-și asigura câștiguri cât mai mari și un trai cât mai îndestulat, într-un timp cât mai scurt. Nu degeaba circulă în popor acele vorbe despre aranjamentele de culise ori despre „aleșii” care jefuiesc în mod sălbatic bugetul timp de patru ani, pentru că nu au certitudinea că vor mai prinde alt mandat după aceea.
Moralitatea în politică lasă de dorit, acest lucru reiese inclusiv din percepția populației, percepție reflectată în sondajele efectuate. Clasa politică românească a devenit o mlaștină a hoției și minciunii, o mlaștină care trebuie asanată pentru a mai putea spera la o îndreptare a ceea ce numim generic „conducerea țării”.
Până în prezent, nimeni nu a fost dispus să demareze un proces de asanare și responsabilizare a politicii românești, căci este mult mai ușor să te „mânjești”, să accepți diverse privilegii și foloase necuvenite decât să lupți pentru respectarea unor principii. În acest context, demersurile AUR de a curăța clasa politică românească de hoți, de neaveniți, de persoane puse pe căpătuială au fost privite cu ostilitate de toate celelalte forțe politice, îngrijorate că prin acțiunile noastre vor pierde accesul la banul public și vor fi nevoiți să își câștige existența prin muncă. Vă dați seama ce jignire pentru îmbuibați, să fie nevoiți să muncească !
Lucrurile sunt clare: dacă vrem să avem politicieni responsabili, e momentul să ridicăm ștacheta pretențiilor cetățenilor și să nu mai acceptăm promovarea unor indivizi mânați doar de interesele personale sau ale găștii lor de partid. Curățirea politicii și administrației publice de interese de grup sau personale trebuie începută neîntârziat, altfel țara va deveni în scurt timp neguvernabilă. România este în pragul imposibilității de a-și proteja cetățenii de clanurile de interlopi, fie ei și politici. Cetățeanul român are nevoie de siguranță atât din punct de vedere financiar, dar și pe stradă, în casă, în unitățile medicale sau instituțiile de învățământ. Se poate, căci România are oameni și resurse, dar nu se vrea. Nu s-a vrut ! Săracii sunt mai ușor de manipulat decât cei cu o situație materială stabilă, zicea un analist străin acum câteva zeci de ani. Ce s-a schimbat de atunci ?
Deputat AUR,
Georgel BADIU
Președintele Organizației Județene Vrancea